Marsbil oppdaget skyer formet av gravitasjonsbølger

Funnene ble presentert på forskningskonferansen Lunar and Planetary Science Conference. Hvert år samles forskere og spesialister innen fagene geologi, geokjemi, geofysikk og astronomi for å presentere de siste oppdagelsene innen planetforskning. Og i år ble konferansen avholdt for 48 gang. 

Et forskerteam ved CRESS (Center for Research in Earth and Space Sciences) presenterte noen ganske så interessante bilder av værfenomener på Mars fra de siste årene. Vanligvis er det bakken på Mars NASA sin rombil fokuserer på. Og i tillegg til å bore hull i bakken eller å zappe med laseren, så tar den en gang i blant og flytter fokuset oppover – til skyene. I omlag omlag fem år har bilen nå tatt flere enn 500 filmer av skyene over Mars. Dette inkluderer også oppdagelsen av de marsiske skyene formet av gravitasjonsbølger.

Filmopptakene er de beste opptakene til nå av de mystiske gjentagende ekvatorial skyene som er kjent for å påvirke det marsiske klimaet.

Når det kommer til slike skyformasjoner er gravitasjonsbølger et resultat av tyngdekraten som forsøker å gjenopprette skyene til sin naturlige likevekt. Det som på jorda er normalt, har man til nå ikke trodd at dette var mulig på Mars.